x 

Sajtómegjelenés

Kiadónk az SZTE Hírportálon

Kiadónk az SZTE Hírportálon

Az SZTE Hírportálján megjelent Kiadónkról egy részletes bemutatkozó cikk, amelyet az alábbi linken olvashatnak.

Bővebben

Ingyen adja ki az SZTE oktatóinak könyveit a JATEPress Kiadó

Több mint 700 szerző 1700 könyve jelent meg eddig a József Attila Tudományos Egyetemi Kiadó és Nyomda (JATEPress) gondozásában. A kezdetben ofszet, ma már digitális nyomdagépen 1991 óta készülnek az SZTE oktatóinak, kutatóinak főként tudományos témájú kötetei, hiszen a kiadó egyik legfontosabb célja, hogy publikálási lehetőséget nyújtson az egyetem munkatársainak. Szőnyi Etelka főszerkesztővel beszélgettünk.

A JATEPress Kiadó egyik legfontosabb feladata, hogy az egyetem oktatóinak, kutatóinak publikálási lehetőséget biztosítson. Ez főleg a fiatal oktatók, kutatók számára nagy segítség ahhoz, hogy a publikálás útján elinduljanak. Nem kell mást tenniük, mint beadni hozzánk egy pályázatot, amely tartalmazza a kéziratot és egy szakmai ajánlást. Mi végezzük a kötet korrektúrázását, tördelését, megtervezzük a borítót, és első körben 50 példányban jelenik meg a könyv – magyarázza Szőnyi Etelka főszerkesztő egy könyv elkészülésének útját. – Ez a szerzőnek nem kerül pénzbe, sőt, az országos terjesztést is biztosítjuk a Prospero Disztribúció internetes áruháza segítségével. Ők a honlapjukon kiajánlják és a szerződött partnereiken keresztül forgalmazzák is a könyvet, reklámot is tesznek mögé. A könyvekből a TIK-ben működő egyetemi könyvesboltban, a JATEPress web-boltjában és a kiadóban is lehet vásárolni.

Ha elfogy az első 50 darab, a könyv már úgymond eltartja magát: egy eladott példány bevételéből egy újabb kötet utánnyomását tudják finanszírozni.

A szerző ingyenesen megkapja a kinyomtatott példányok 1 százalékát (legalább 1 kötetet), a bolti árból pedig 10 százalék jutalékot. A szerző és tanszéke is 50 százalékos kedvezménnyel vásárolhatja meg az adott kötetet.

Az 1991-ben alapított kiadónál már több mint 1700 könyv jelent meg mintegy 700 szerzőtől. Hat éve szoros kapcsolatban állnak a Temesvári Egyetemmel (55 kötet) és a kezdetektől a Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferenciával (27 kötet). Szőnyi Etelka irodája is teli van az általuk kiadott könyvekkel. Bölcsész, így egyértelmű, hogy nagyon sok „saját” könyvet is elolvas. Legutóbb két drámakötetet: a BTK Angol Tanszék tanszékvezető egyetemi docense, Kiss Attila fordította Adrienne Kennedy A bagoly válaszol című, öt egyfelvonásos drámát tartalmazó könyvét, amely idén jelent meg, valamint az öt megrázó kortárs spanyol drámát felvonultató kötetet, a Spanyol Tanszék adjunktusa, Katona Eszter fordításában megjelenő Az emlékezet színházacímű könyvet, amely most van nyomdában.

A kiadó minden olvasójának vásárlási kedvezményt is biztosít: az általuk kiadott könyveket mindenki, aki a web-áruházukban vagy személyesen a kiadóban vásárol, 25 százalékkal olcsóbban vásárolhatja meg. A könyvek listája tudományág szerint található meg honlapjukon, illetve ott sorakoznak az e-könyveik is. Ezen kívül nyomdai szolgáltatásaik is igénybe vehetők.

A JATEPress nemcsak kiadó, hanem nyomda is: a könyvkiadás mellett nyomtatást is vállalunk. A tanszéki kiadványokat, actákat, plakátokat, meghívókat, szórólapokat belső átvezetéssel fizethetik a karok, egységek -- ÁFA, beszerzési eljárás és 3 árajánlat nélkül, áraink barátságosak. A megrendelés módja nagyon egyszerű: csak fel kell keresni bennünket.

Sikerkönyvek

A kiadónál szinte minden tudományterületről jelentek meg könyvek. A legnépszerűbbek közé tartozik Tihanyiné Vályi Zsuzsanna: Amiről a gyermekrajzok beszélnek 2013-ban megjelent kötete, a Fekete Éva-Bagyánszki Mária szerzőpáros biológiai, valamint a Kevei Ferenc-Kucsera Judit szerzőpáros mikrobiológiai témájú kötetei. Kelendőek a gyógyszerész jegyzetek is.

SZTEinfo-Antal Éva

Fotók-Bobkó Anna

Kiadói kedvezmény

Weboldalunkon keresztül és személyesen a kiadóban könyveink 25 %-os kedvezménnyel vásárolhatók meg.
Az SZTE-n belüli belső átvezetés áfamentes, a kedvezmény pedig 50%-os.

Pályázati Felhívás

A JATEPress Kiadó saját forrásból hozzá kíván járulni a Szegedi Tudományegyetemen zajló könyvkiadáshoz. Pályázni kézirattal és a kötet megjelentetését támogató tanszékvezetői ajánlással lehet.
A pályázati időszak folyamatos, a pályaműveket személyesen vagy a szauter[@]press.u-szeged.hu címre várjuk Pályázat jeligével. 

Facebook oldalunk