x 

Megelőző orvostan és népegészségtan

-25% Megelőző orvostan és népegészségtan
Gyártó JATEPress
Szerkesztő: Paulik Edit
2599 Ft
3465 Ft
Kedvezmény-866 Ft
Ár / kg

Szerkesztő: Paulik Edit

Kiadás éve: 2014

ISBN 978 963 315 203 4

Súly: 392 g

Egyéb információk: 236 oldal, B/5, kartonált, fóliázott

TARTALOM

BEVEZETÉS

I. A KÖZÖSSÉGI EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁS ELMÉLETE

1. AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT EGYÉNI ÉS KÖZÖSSÉGI BEFOLYÁSOLHATÓSÁGA

2. A LAKOSSÁG EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTÁNAK MÉRÉSE

2.1. Demográfiai alapismeretek

2.1.1. Demográfiai alapfogalmak

2.1.2. Strukturális demográfia

2.1.3. Népmozgalom

2.2. Epidemiológiai ismeretek

2.2.1. Epidemiológiai fogalmak

2.2.2. A morbiditás megismerhetősége

2.2.3. Az epidemiológia módszerei

3. A NEM FERTŐZŐ BETEGSÉGEK EPIDEMIOLÓGIÁJA

3.1. A szív- és érrendszeri betegségek epidemiológiája

3.1.1. Ischaemiás szívbetegség

3.1.2. Hypertonia

3.1.3. Cerebrovascularis betegségek

3.2. A daganatos betegségek epidemiológiája

3.2.1. A daganatos betegségek kockázati tényezői

3.2.2. A daganatos betegségek megelőzése

3.3. A diabetes mellitus epidemiológiája

3.4. A caries epidemiológiája

3.5. A krónikus májbetegségek epidemiológiája

3.6. Az osteoporosis epidemiológiája

3.7. A légúti betegségek epidemiológiája

3.8. A balesetek epidemiológiája

3.9. Az öngyilkosság epidemiológiája

4. EGYENLŐTLENSÉGEK A NÉPESSÉG EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTÁBAN

4.1. Az egészségi állapotot befolyásoló tényezők

4.1.1. A társadalmi környezet hatása az egészségi állapotra

4.1.2. Egyenlőtlenségek az egészségi állapotban

5. AZ EGÉSZSÉGET KÁROSÍTÓ MAGATARTÁSFORMÁK

5.1. Alapfogalmak

5.2. Dohányzás

5.3. Alkoholfogyasztás

5.4. Kábítószer-fogyasztás

6. A GYÓGYÍTÓ ÉS MEGELŐZŐ ELLÁTÁS JELLEMZŐI

6.1. Az egészségügyi rendszerek általános jellemzői

6.1.1. Az egészségügy szereplői

6.1.2. Az egészségügyi rendszerek főbb típusai

6.1.3. Finanszírozási módszerek az egészségügyben

6.2. A magyar egészségügy szerkezete és működése

6.2.1. Népegészségügyi szolgáltatás

6.2.2. Gyógyító-megelőző ellátás

6.3. Veszélyeztetett populációk egészségvédelme

6.3.1. Anya- és csecsemővédelem

6.3.2. Iskola-egészségügyi ellátás

6.3.3. Az idősek egészségvédelme

II. KÖZEGÉSZSÉGTAN – JÁRVÁNYTAN

7. A FERTŐZŐ BETEGSÉGEK EPIDEMIOLÓGIÁJA

7.1. Általános járványtan

7.1.1. A járványfolyamat mozgató erői

7.1.2. A fertőző betegségek csoportosítása

7.1.3. A fertőző betegségek megelőzése

7.2. Részletes járványtan

7.2.1. Az aerogen fertőző megbetegedések járványtana

7.2.2. Az enterális betegségek járványtana

7.2.3. Ételmérgezések, -fertőzések (toxikoinfekciók) járványtana

7.2.4. Hematogén és lymphogén betegségek

7.2.5. A kültakarón keresztül terjedő betegségek járványtana

7.2.6. A szexuális úton terjedő fertőző betegségek járványtana

7.2.7. Zoonozisok

7.2.8. Szubakut (fertőző) spongiform encephalopathiák

7.3. Az egészségügyi ellátással, ápolással összefüggő fertőzések járványtana

7.3.1. A nosocomiális fertőzések

7.3.2. A leggyakrabban előforduló nosocomiális fertőzések

8. KÖRNYEZET-EGÉSZSÉGTAN

8.1. Ökológiai alapismeretek

8.2. A levegő egészségtana

8.3. A vizek egészségtana

8.3.1. A természetes vizek minőségét befolyásoló tényezők

8.3.2. Az ivóvíz előállítása, minőségi követelményei

8.4. A szennyvíz okozta egészségi és környezeti hatások

8.5. A természetes és mesterséges fürdők egészségtana

8.6. A talaj egészségtana

8.6.1. A talajszennyezés forrásai

8.7. Hulladékok

8.7.1. Kommunális hulladékok

8.7.2. veszélyes hulladékok

9. AZ ÉPÍTETT KÖRNYEZET HATÁSAI AZ EGÉSZSÉGRE

9.1. A település hatása az egészségre

9.2. A lakások és épületek egészségi hatásai

9.3. Az egészségügyi intézmények egészségtana

9.3.1. Járóbeteg-intézmények

9.3.2. Fekvőbeteg-intézmények

9.4. Gyermek- és oktatási intézmények egészségtana

9.4.1. Az intézmények külső és belső környezete

10. MUNKAEGÉSZSÉGTAN

10.1. Munkavégzés és egészség

10.1.1. Az emberi szervezet munkavégző képessége

10.2. A munkakörnyezet fizikai tényezőinek az egészségre gyakorolt hatásai

10.2.1. A magas és alacsony hőmérsékleten végzett munka egészségtana

10.2.2. A magas és alacsony légnyomáson végzett munka egészségtana

10.2.3. Mechanikai rezgések okozta egészségkárosodás

10.2.4. Az ionizáló sugárzások egészségkárosító hatása

10.2.5. A nem ionizáló sugárzások hatásai az egészségre

10.2.6. Porártalmak

10.3. A munkakörnyezet pszichoszociális kóroki tényezőinek az egészségre gyakorolt hatásai

10.4. A foglalkozási toxikológia alapjai

10.4.1. Kémiai biztonság

11. ÉLELMEZÉS- ÉS TÁPLÁLKOZÁS-EGÉSZSÉGTAN

11.1. Az esszenciális tápanyagok táplálkozás-egészségtani jelentősége

11.1.1. Fehérjék, szénhidrátok, zsírok

11.1.2. A vitaminok táplálkozás-egészségtana

11.1.3. Az ásványi anyagok táplálkozás-egészségtani szerepe

11.1.4. Táplálkozási ajánlások a felnőtt magyar lakosság számára

11.2. Az élelmiszerekben előforduló egészségkárosító anyagok

11.2.1. Az élelmiszerekben természetes tartalomként jelenlévő toxikus anyagok

11.2.2. Élelmiszer adalékanyagok

Kiadói kedvezmény

Weboldalunkon keresztül és személyesen a kiadóban könyveink 25 %-os kedvezménnyel vásárolhatók meg.
Az SZTE-n belüli belső átvezetés áfamentes, a kedvezmény pedig 50%-os.

Pályázati Felhívás

A JATEPress Kiadó saját forrásból hozzá kíván járulni a Szegedi Tudományegyetemen zajló könyvkiadáshoz. Pályázni kézirattal és a kötet megjelentetését támogató tanszékvezetői ajánlással lehet.
A pályázati időszak folyamatos, a pályaműveket személyesen vagy a szauter[@]press.u-szeged.hu címre várjuk Pályázat jeligével. 

Facebook oldalunk