x 

Mikrobiológiai gyakorlatok I.

-25% Mikrobiológiai gyakorlatok I.
Gyártó JATEPress
Szerzők: Kevei Ferenc, Kucsera Judit, Manczinger László, Pfeiffer Ilona, Varga János, Vágvölgyi Csaba
Szerkesztő: Kevei Ferenc
1418 Ft
1890 Ft
Kedvezmény-473 Ft
Ár / kg:

Szerkesztő: Kevei Ferenc

ISBN 978 963 315 088 7

Kiadás éve: 2013

Súly: 232 g

Egyéb információk: 136 oldal, B/5, kartonált, fóliázott

TARTALOM

BEVEZETÉS

I. A MIKROBIOLÓGIAI LABORATÓRIUM RENDJE

II. ANYAG- ÉS ESZKÖZISMERET

2.1. Táptalajok

2.2. Tenyésztéshez használt edények

2.3. Oltóeszközök

2.4. Sterilezés

2.5. A mikroorganizmusok tenyésztése

2.6. Mikroszkóp-ismeret

III. GYAKORLATOK

1. gyakorlat: Táptalajok készítése

2. gyakorlat: Mikroorganizmusok izolálása a környezetből

3. gyakorlat: Átoltások gyakorlása

4. gyakorlat: Mikroorganizmusok szaporodása különböző táptalajokon

5. gyakorlat: Tisztatenyészetek készítése

6. gyakorlat: Mikroorganizmusok morfológiai vizsgálata rögzített festett preparátumokkal, egyszerű festések

7. gyakorlat: Mikroorganizmusok morfológiai vizsgálata rögzített festett preparátumokkal, összetett festések

8. gyakorlat: Mikroorganizmusok nagyságának mérése

9. gyakorlat: Mikroszkópos számolási gyakorlat

10. gyakorlat: Mikroorganizmusok morfológiai vizsgálata celofánon nevelt paránytenyészetekkel

11. gyakorlat: Penészgombák vegetatív és ivaros szaporítóképleteinek mikroszkópos vizsgálata

12. gyakorlat: Fáziskontraszt mikroszkópozás

13. gyakorlat: Fluoreszcens mikroszkóp használata

14. gyakorlat: Baktériumok és élesztők sejtszámmeghatározási módszerei

15. gyakorlat: Fonalasgombák növekedésének mérése

16. gyakorlat: Anaerob baktériumok tenyésztése és élőcsíraszámuk meghatározása

17. gyakorlat: Fágok mennyiségi meghatározása

18. gyakorlat: Mikroorganizmusok antagonizmusának vizsgálata

19. gyakorlat: Fémionok szaporodásgátló hatása

20. gyakorlat: Az UV-sugárzás hatása a mikroorganizmusokra

21. gyakorlat: Oxido-redukciós enzimek vizsgálata

22. gyakorlat: Makromolekulák exoenzimes bontása

23. gyakorlat: Mikroorganizmusok hatása a vér alakos elemeire

24. gyakorlat: Nitrát-redukció

25. gyakorlat: Az ammónia oxidációjának vizsgálata

26. gyakorlat: Fehérjék bomlásából származó termékek kimutatása

27. gyakorlat: Élesztőgombák cukorasszimilációjának és erjesztésének vizsgálata

28. gyakorlat: Dimorfizmus jelenségének vizsgálata

29. gyakorlat: Baktériumok antibiotikum érzékenységének vizsgálata

30. gyakorlat: Streptomycin-koncentráció meghatározása agardiffúziós módszerrel

31. gyakorlat: Kombinált antibiotikum-terápia hatásának vizsgálata: antibiotikum szinergizmus és antagonizmus

32. gyakorlat: Letális hőmennyiség vizsgálata

33. gyakorlat: Az ozmotikus nyomás hatása a mikroorganizmusokra

34. gyakorlat: Növényi antimikrobiális vegyületek hatásának vizsgálata

IV. TÁPTALAJOK

V. REAGENSEK, FESTÉKEK

VI. A GYAKORLATOKON ALKALMAZOTT MIKROORGANIZMUSOK JEGYZÉKE

VII. FORRÁSMUNKÁK ÉS AJÁNLOTT IRODALOM

Kiadói kedvezmény

Weboldalunkon keresztül és személyesen a kiadóban könyveink 25 %-os kedvezménnyel vásárolhatók meg.
Az SZTE-n belüli belső átvezetés áfamentes, a kedvezmény pedig 50%-os.

Pályázati Felhívás

A JATEPress Kiadó saját forrásból hozzá kíván járulni a Szegedi Tudományegyetemen zajló könyvkiadáshoz. Pályázni kézirattal és a kötet megjelentetését támogató tanszékvezetői ajánlással lehet.
A pályázati időszak folyamatos, a pályaműveket személyesen vagy a szauter[@]press.u-szeged.hu címre várjuk Pályázat jeligével. 

Facebook oldalunk